Hvis du beslutter dig for at investere i bitcoin, eller andre kryptovalutaer, så er det meget vigtigt, at du, allerede inden investeringen, ved hvordan du vil opbevare dine valutaer. Ansvaret for sikkerheden af din kapital flyttes – i stedet for at banken garanterer sikkerheden, ligger ansvaret nu hos dig selv. Du bliver i realiteten din egen bank.

Derfor er det en god idé at beslutte, hvordan du vil opbevare dine bitcoins inden du køber dem. Der findes flere muligheder, der hver i sær dækker forskellige behov. Hvis du gerne vil handle med bitcoins (dvs. købe og sælge), så kan det give mening at lade dem stå hos din fortrukne børs. Vil du derimod gerne købe varer med bitcoins i hverdagen, så er en wallet på din smartphone løsningen.

Men hvis du først og fremmest køber bitcoins som en investering – så er en hardware tegnebog vejen frem.

Hvad er en Bitcoin Hardware Wallet?

Tre mønter - LTC, BTC og ETH En hardware tegnebog er en fysisk enhed, udviklet til opbevaring af brugerens private nøgler.

Til forskel fra bl.a. software wallets, der sagtens kan være installeret på flere enheder, er hardware wallets begrænset til en enkelt enhed. Dette gør det en tand svære for kriminelle, da de dermed både skal have adgang til enheden og brugerens selvvalgte pinkode, for at kunne stjæle bitcoins fra en enheden.

Udover sikkerhed, er brugervenlighed et vigtigt nøgleordet, når vi snakker hardware wallets. Man kan sagtens lave sikre løsninger, men hvis enheden ikke er intuitiv at bruge, vil hr. og fru Danmark aldrig tage konceptet, om at være sin egen bank, til sig.

De tre bedste Hardware Wallets

Vi har taget et kig på tre produkter, fra tre kendte og veletablerede producenter af hardware tegnebøger: Ledger Nano S, Trezor One og KeepKey.

Fælles for de tre er, at de ikke ligefrem er gratis – prisen for de tre svinger ligger mellem 650 – 850 kr. Så snart værdien af din kryptovaluta overstiger 3.000 kr., anbefaler vi på det kraftigste at du køber en hardware wallet, så din investeringen er sikret så optimalt som muligt.

I skrivende stund er en hardware wallet ganske enkelt den sikreste og mest brugervenlige måde, at opbevare og tilgå ens kryptovaluta på. Derfor får du her en gennemgang af de tre bedste valgmuligheder.

Ledger Nano S

Ledger Nano S

Ledger Nano S er en meget udbredt og velrenommeret hardware wallet, firmaet Ledger har eksisteret siden 2014 og har siden da produceret stabile løsninger. Udbredelsen af deres enheder skyldes dog i høj grad deres tilgang til design – deres mål er at enhederne skal være så brugervenlige og simpel at betjene som muligt.

Hvis du vil læse mere om Ledger Nano S hos producenten, eller allerede afgive din bestilling nu, så kan du, ved at besøge deres hjemmeside her, komme i gang med det samme. Det anbefales kraftigt, at købe enheden gennem Ledger’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på, at den er ægte og ikke blevet pillet ved.

Ledger Nano S er desuden kendt for deres simple interface, der styres med enhedens to knapper. Den har intet batteri, men derimod et Micro-B USB, der får strøm når den forbindes til din PC eller mobil.

Understøttede kryptovalutaer

Valutaer understøttet af Ledger Nano S I skrivende stund kan Ledger Nano S håndtere over 700 forskellige kryptovalutaer. Bitcoin og Ethereum er selvfølgelig på listen, men andre spændende projekter som Ontology og Rootstock kan også opbevares på Ledger Nano S.

Ledger har lavet en oversigt over understøttede kryptovaluter, der viser hvad der kan opbevares på deres forskellige produkter. Sørg for at dine største investeringer findes på listen.

Opsætning af Ledger Nano S

Når du har modtaget din nye Ledger Nano S, er der nogle få, og ganske simple, ting du skal gøre, for at sikre, at din enhed er klar til brug. Tag dig god tid, og brug denne mulighed til at lære din Ledger Nano S at kende.

1. Forbind din enhed til en PC

Med det medfølgende USB kabel forbinder du din Ledger Nano S til en PC. Ved første opstart bekræfter du spørgsmålet ’Configure as new devise?’, ved at trykke på knappen placeret til højre.

2. Vælg din PIN-kode

Du vil herefter blive bedt om at indtaste en PIN-kode og efterfølgende genindtaste den for at bekræfte koden. Sørg for at vælge en unik kode – brug ikke ”5555”, den vil være alt for nem for andre at gætte. PIN-koden skal være mellem fire og otte tal.

3. Tag backup af dit Recovery Phrase

Din Ledger Nano S vil nu vise dig 24 tilfældige ord – det er meget vigtigt, at du noterer dem.

Disse 24 ord danner dit recovery phrase, som fungerer som sidste backup, hvis der skulle ske noget med din enhed. Du noterer ganske enkelt de 24 ord i rækkefølgen, som du får dem vist, på det medfølgende papir med titlen ”My recovery phrase”.

For at sikre, at du har noteret din recovery phrase, vil din Ledger Nano S bede dig indtaste to tilfældige ord fra din recovery phrase. Når dette er gjort, sørger du for at opbevare papiret et sikkert sted.

Din Ledger Nano S er nu klar til brug.

Håndteringen af Kryptovaluta

Ledger Live Håndteringen af kryptovalutaen på din Ledger Nano S foregår for de fleste gennem Ledger Live. Ledger Live installeres på din computer og forbindes til din Ledger Nano S gennem USB-porten. Når du har indtastet din PIN-kode, har du adgang til at lave ændringer gennem Ledger Live.

Ledger Live understøtter dog ikke nær så mange kryptovalutaer, som Ledger Nano S har mulighed for. Ledger’s oversigt over understøttede kryptovaluter, gør det muligt at find guides til opsætning af ens kryptovaluta på Ledger Nano S.

Pris

Ledger Nano S koster 749,99 DKK, hvilket inkluderer moms og gratis forsendelse. Det anbefales kraftigt at købe enheden gennem Ledger’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på at den er ægte og ikke er blevet pillet ved.

Trezor One

Trezor

Trezor One er en hardware wallet, der har været i støbeskeen siden 2012 og blev udgivet i 2014. SatoshiLabs er firmaet bag Trezor One, en af verdens første bitcoin hardware wallets. Den ligner en lille lommeregner og er designet til at blive brugt med en hånd. Næste generation blev udgivet tidligere i år og findes under navnet Trezor Model T.

Hvis du vil læse mere om Trezor One hos producenten, eller allerede afgive din bestilling nu, så kan du, ved at besøge deres hjemmeside her, komme i gang med det samme. Det anbefales kraftigt, at købe enheden gennem Trezor’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på, at den er ægte og ikke er blevet pillet ved.

Tezor One er fantastisk simpel at bruge, da det eneste man skal forholde sig til, er en skærm og to knapper.

Understøttede kryptovalutaer

Valutaer understøttet af Trezor I skrivende stund kan Trezor One håndtere lidt under 700 forskellige kryptovalutaer. Bitcoin og Ethereum er selvfølgelig på listen, men andre spændende projekter som Litecoin og Monero kan også opbevares på Trezor One.

Trezor har lavet en oversigt over understøttede kryptovaluter, der viser hvad der kan opbevares på henholdsvis Trezor One og Trezor Model T.

Opsætning af Trezor One

Når du har modtaget din nye Trezor One, skal du igennem nogle få trin, for at sikre, at din enhed er klar til brug. Brug dette som en mulighed til at lære din Trezor One at kende.

Forbind din enhed til en PC

Med det medfølgende USB kabel forbinder du din Trezor One til en PC. Ved første opstart, blive du bedt om at besøge trezor.io/start, hvor du vælger din enhed og bekræfter at hologram forseglingen er ægte.

Installer Trezor Bridge

For at etablere forbindelse mellem din Trezor One og din Trezor Wallet, skal du installere Trezor Bridge på din PC. Når dette er gjort vil du blive bedt om at installere firmware på din Trezor One. Du skal blot bekræfte installationen og følge instruktionerne på din skærm.

Når ovenstående er gjort, tager du stikket ud af din Trezor One, sætter det i igen og går til wallet.trezor.io.

Vælg din PIN-kode

Opsætning af din PIN-kode kan virke en smule forvirrende. Du vil på din PC få vist et tomt 3×3 gitter, hvorimod du på din Trezor One vil få vist et 3×3 gitter med tallene 1 – 9.

Du holder dermed blot din Trezor One op til din PC skærm, taster din ønskede PIN-kode på PC’en, udfra tallene på din Trezor One, og taster PIN-koden igen for at bekræfte.

Tag backup af dit Recovery Phrase

For at du ikke mister dine kryptovalutaer, hvis du mister din Trezor One, skal du notere 24 ord, som fungerer som din backup.

De 24 ord skal noteres i rækkefølge på det medfølgende recovery card, som skal gemmes et sikkert sted.
Disse 24 ord danner dit recovery phrase, som fungerer som sidste backup, hvis der skulle ske noget med din enhed.

Din Trezor One er nu klar til brug.

Håndteringen af Kryptovaluta

Trezor Wallet Håndteringen af kryptovalutaen på din Trezor One foregår for de fleste gennem Trezor Wallet, hvor der kan oprettes nye wallets til bl.a. bitcoin, litecoin mfl.

Pris

Trezor One koster omkring 625 DKK, hvilket inkluderer moms og gratis forsendelse. Det anbefales kraftigt at købe enheden gennem Trezor’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på at den er ægte og ikke er blevet pillet ved.

KeepKey

KeepKey

KeepKey er en forholdsvis ny hardware wallet, der første gang så dagens lys i 2015. Den er forholdsvis stor, i forhold til andre hardware wallets, men er stadig nem at håndtere med en hånd. KeepKey har selvfølgelig stor fokus på sikkerhed, men gør det bl.a. også muligt at handle med valutaer direkte på enheden.

Hvis du vil læse mere om KeepKey hos producenten, eller allerede afgive din bestilling nu, så kan du, ved at besøge deres hjemmeside her, komme i gang med det samme. Det anbefales kraftigt, at købe enheden gennem KeepKey’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på, at den er ægte og ikke er blevet pillet ved.

Understøttede kryptovalutaer

Valutaer understøttet af KeepKey I skrivende stund kan KeepKey håndtere 45 forskellige kryptovalutaer. Bitcoin og Ethereum er selvfølgelig på listen, men andre spændende projekter som Dash og Doge kan også opbevares på KeepKey.

KeepKey har lavet en oversigt over understøttede kryptovaluter, der viser hvad der kan opbevares på enheden.

Opsætning af KeepKey

Når du har modtaget din nye KeepKey, skal du igennem nogle få trin, for at sikre, at din enhed er klar til brug. Brug dette som en mulighed til at lære din KeepKey at kende.

Installer KeepKey Client
KeepKey Client I skrivende stund skal browseren Chrome bruges, da KeepKey Client kun er tilgængelig på Chrome Webshop. Du downloader og installerer derfor Chrome og derefter udvidelsen KeepKey Client.

Forbind din enhed til en PC

Med det medfølgende USB kabel forbinder du din KeepKey til din PC og åbner KeepKey Client i Chrome. Hvis der er en firmware opdatering, så installerer du denne ved at følge anvisningerne. Herefter giver du din KeepKey et navn – dette kan ændres efterfølgende.

Vælg din PIN-kode

Opsætning af din PIN-kode fungerer på samme måde, som med Trezor One. Du vil på din PC få vist et tomt 3×3 gitter og på din KeepKey vil få vist et 3×3 gitter med tallene 1 – 9.

Du holder dermed blot din KeepKey op til din PC skærm, taster din ønskede PIN-kode på PC’en, udfra tallene på din KeepKey, og taster PIN-koden igen for at bekræfte.

Tag backup af dit Recovery Phrase

For at du ikke mister dine kryptovalutaer, hvis du mister din KeepKey, skal du notere 12 ord, som fungerer som din backup.

De 12 ord skal noteres i rækkefølge på det medfølgende recovery card, som skal gemmes et sikkert sted.
Disse 12 ord danner dit recovery phrase, som fungerer som sidste backup, hvis der skulle ske noget med din enhed.

Din KeepKey er nu klar til brug.

Håndteringen af Kryptovaluta

Håndteringen af kryptovalutaen på din KeepKey foregår gennem KeepKey Client, hvor der kan oprettes nye wallets til bl.a. bitcoin, litecoin mfl.

For at tilføje en ny wallet, klikkes der på ’Add Account’ i højre bund af KeepKey Client. Her vælges kryptovalutaen og kontoens navn angives.

Pris

KeepKey koster omkring 835 DKK, hvilket inkluderer moms og gratis forsendelse. Det anbefales kraftigt at købe enheden gennem KeepKey’s officielle hjemmeside, da du hermed er sikker på at den er ægte og ikke er blevet pillet ved.

Opsumering & Sammenligning

Ledger Nano STrezor OneKeepKey
Pris749,99 DKK625 DKK835 DKK
Skærm250×30 pixel128×24 pixel256×64 pixel
Antal valutaer+700Ca. 70045
Størrelse98x18x9 mm59x30x6 mm38×93,5×12,2 mm
Vægt16,2 g12 g54,4 g
KompatibilitetWindows, Mac, LinuxWindows, Mac, LinuxWindows, Mac, Linux
Køb Ledger Nano SKøb TrezorKøb KeepKey

 

Fordele ved Hardware Wallets

For den gennemsnitlige forbruger, er der tre grunde til, at man bør opbevare sin kryptovalutaer på en hardware wallet. De er meget brugervenlige, sikkerheden er i top og man får let adgang til sin kryptovalutaer.

Brugervenlighed

Hardware wallets er lavet til at være så lette at bruge som muligt. Du skal oftest blot forholde dig til et par knapper og en skærm – fokus er på, at når du engang i mellem skal lave en overførsel, så skal processen virke intuitivt.

Selve opbevaringen er også lavet brugervenlig. I stedet for at håndtere kryptovalutaer på forskellige måder, gøres det på samme måde, uanset hvilken kryptovaluta der er tale om.

Sikkerhed

Hardware Wallet Sikkerhed Hardware wallets er lavet til opbevaring af kryptovalutaer – egentlig ikke til daglig brug. Det er netop også derfor at kryptovalutaen opbevares offline og ikke online hos en børs som Coinbase. Dette gør også at du ejer dine egne private keys og ikke overlader dette til et firma som Coinbase.

For at bruge enhver hardware wallet, skal man kende enhedens PIN-kode. Det bør kun være ejeren der kender denne og den bør IKKE være noteret nogen steder – hverken online eller offline. Så længe dette gøres, er der ikke andre en ejeren der kan bruge enheden.

Skulle din hardware wallet blive stjålet, gå i stykker eller få indtastet en forkert PIN-kode tre gange, så har du en backup i dit recovery seed, som blev noteret første gang, enheden blev startet op. Så længe du har dit recovery seed, kan dine wallets genskabes. Det er derfor vigtigt at du opbevarer dit recovery seed i sikkerhed – det skal hverken kunne gå i stykker eller blive stjålet.

Nem håndtering

Når først du har lært din hardware wallet at kende, så kræver det ikke mere end nogle få klik, at få adgang til din kryptovaluta. Du vil med andre ord altid vide hvor du skal ’gå hen’, for at lave en overførsel, i stedet for at skulle huske hvordan flere forskellige platforme fungerer.

Ulemper ved Hardware Wallets

I forhold til det formål, som en hardware wallet har, så er der reelt ikke nogen ulemper. I forhold til bankverdenen og andre typer af wallets, er der dog et par forskelle, som kan opfattes som ulemper.

Selvansvarlig

Hardware Wallet Ansvar Som verden er skruet samme pt., har du højst sandsynligt overladt ansvaret for dine penge til banken. Når du flytter dine kryptovalutaer til en hardware wallet (eller enhver anden wallet), så står du selv med ansvaret for dine penge. Det vil sige, at hvis du ikke passer forsvarligt på din PIN-kode og recovery seed, så risikerer du at miste alt, som du opbevarer på din hardware wallet.

Med andre ord, i stedet for at overlade ansvaret for dine værdier til banken, så skal du nu selv tage ansvar for værdierne.

Prisen

Der findes et utal af gratis wallets, men hvis du vil have en hardware wallet, og alle fordelene der følger med, så skal tegnebogen op af lommen.

Min hovedregel lyder: hvis du ejer mere kryptovaluta, end tre gange prisen af en hardware wallet, så skal du anskaffe dig en hurtigst muligt.