I det øjeblik du klikkede dig ind på denne side, blev den nuværende pris for én Bitcoin (BTC) i danske kroner (DKK) og amerikanske dollars (USD) indhentet – resultatet kan du se på denne side.
Bitcoins kurs svinger konstant – du kan prøve at genindlæse siden eller komme tilbage senere, så vil du opleve ændringen på første hånd.
Ovenstående graf viser flere informationer om Bitcoins kurs. Du ser selve prisen, i DKK og USD, samt den procentvise ændringer i prisen de seneste 24 timer. Derudover oplyses Bitcoins samlede værdi (Market Cap) og hvor meget handel (Volume) der er foregået de seneste 24 timer – begge disse er angivet i DKK.
Tidligere Bitcoin Kurs
Den første Bitcoin graf giver et øjebliksbillede af den nuværende pris samt de seneste 24 timers udvikling. Ønsker du et mere historisk overblik over Bitcoins kurs, kan nedenstående graf benyttes.
Denne graf giver et visuelt billede af prisen på én Bitcoin over en periode. Som udgangspunkt viser grafen udviklingen over de sidste seks måneder, dette kan du dog ændre ned til én måned og op til 24 måneder, alt efter hvad du ønsker at undersøge.
Tjek værdien af dine Bitcoins
Skulle du allerede eje Bitcoins, kan du med nedenstående omregner, finde den nuværende DKK værdi af disse. Du indtaster blot din egen mængde Bitcoins i feltet hvor der, som udgangspunkt, står 1.
Det eneste du skal være opmærksom på, når du bruger ovenstående omregner, er at du skal bruge punktum fremfor komma. Det vil sige, hvis du ejer 1,5 Bitcoins, så skal du indtaste 1.5 i omregneren, for at den fungerer.
Hvordan bestemmes Bitcoins Kurs?
Bitcoins kurs har svinget meget de seneste ti år. I starten blev de sendt gratis, for at afprøve systemet, og havde dermed en værdi på nul DKK. I december 2017 kostede én Bitcoin langt over 100.000 DKK.
Kursen på Bitcoin har formet sig efter de helt grundlæggende spilleregler på markedet – også kaldet markedsmekanismer. I modsætningen til traditionelle valutaer, har hverken stater eller banker haft kontrol over Bitcoin. Handlen med Bitcoin er derimod foregået på et ureguleret marked, hvor markedskræfterne har dikteret prisen.
Kursen på Bitcoin er dermed blevet et resultat af spekulanters ønsker og håb, hvilket formegentlig også er grunden til, at prisen, i hele Bitcoins levetid, har være volatil. Dermed er der i bund og grund fire elementer, der fastsætter prisen på Bitcoin. Udbud, efterspørgsel, spekulation og manipulation.
Udbud af Bitcoins
Der vil aldrig eksistere mere end 21 millioner Bitcoins – hvorimod traditionelle valutaer i teorien har et ubegrænset antal. Dette påvirker kursen positivt, da vi dermed ved, at der ikke pludselig vil blive printet én million ekstra Bitcions. Når først samtlige 21 millioner Bitcoins er frigivet, så kommer der ikke flere.
Efterspørgsel efter Bitcoins
Når udbuddet er stabilt, står vi som udgangspunkt tilbage med et element, der kan påvirke prisen – efterspørgsel. Ligningen er meget simpel. Høj efterspørgsel giver højere kurs – lav efterspørgsel giver lavere kurs. Hvor stor efterspørgsel der er, afhænger af mange faktorer – f.eks. nyheder og antal personer der køber Bitcoins. Skulle der komme positive nyheder vil kursen formentlig stige og skulle der komme negative nyheder vil det modsatte formentlig ske.
Spekulation i Bitcoins
Spekulation handler om forventninger til fremtiden, og er nok den største faktor i efterspørgslen efter Bitcoins. Der er absolut ingen der ved, om det lykkes Bitcoin at blive en verdensomspændende valuta. Dog er potentialet tilstede, hvilket har den effekt, at prisen kan stige eksplosivt og falde lige så drastisk, hvis tvivlen sætter ind.
Manipulation af Bitcoins Kurs
Grundet den manglende regulering, er det muligt at manipulere med prisen. Hvilket tydeligt sker med Bitcoins kurs, da der ofte sker store udsving, på forholdsvis kort tid. Det vurderes endda, at den voldsomme stigning i pris, i 2017, formegentlig skyldes kraftig manipulation.
Denne manglende regulering bryder man sig ikke om i bankverdenen. Som konsekvens heraf har Nordea og Sydbank givet sine ansatte forbud mod at handle med Bitcoin og andre kryptovalutaer. Finansforbundet, er fagforening for ansatte i finanssektoren, har dog protesteret mod dette forbud.
Ofte stillede spørgsmål om Bitcoin
Kursen på Bitcoin ændres konstant og ofte i store sving. Du kan bl.a. få prisen på Bitcoin ved at besøge denne side.
Der kan maksimalt eksistere 21 millioner Bitcoin.
Muligvis – men ingen kan forudsige hvad der vil ske i fremtiden. Bitcoin er den førende kryptovaluta og vil formentlig forblive dette i lang tid.
Ja, det er fuldt lovligt at benytte Bitcoin. Kryptovaluta er dog ulovlig i visse lande – men i Danmark er der ingen begrænsninger.