Ethereum har længe været den næststørste kryptovaluta i verdenen, men har på det seneste fået hård konkurrence af Ripple (XRP), der endda har overhalet Ethereum et par gange. I skrivende stund sidder Ethereum endnu på anden pladsen. Det interessante er dog, at Bitcoin og Ethereum ikke konkurrerer med hinanden, da det ikke er det samme problem, som de ønsker at løse. Bitcoin vil erstatte fiat valuta, hvorimod Ethereum vil fungere som platform for decentraliserede applikationer.

Hvad er Ethereum?

Ethereum er en offentligt platform, hvor programmører kan udvikle decentraliserede applikationer, uden indblanding eller kontakt med tredje parter. Ethereum-netværket gør derimod brug af en kryptovaluta, Ether, for at holde systemet kørende.

Ethereum og Bitcoin

Når Ethereum omtales, indgår Bitcoin som oftest også, da de er forbundet af en fælles historie og har flere ting til fælles, der gør at de minder om hinanden – dog er der også flere ting der gør, at de meget nemt kan adskilles fra hinanden. Den altoverskyggende fællesnævner er blockchain-teknologien, som Bitcoin introducerede og som benyttes af kryptovalutaer, herunder Ethereum. Meget simpelt, betyder det, at blockchain baserede systemer kan fungere uden indblanding fra tredjepart.

Forskellen mellem Ethereum og Bitcoin bliver tydeligt, når vi kigger på det grundlæggende formål bag projekterne. Bitcoin er skabt for at understøtte et peer-to-peer elektronisk penge system, som erstatning for fiat penge. Hvorimod Ethereum er skabt for at gøre det nemt at udvikle decentraliserede applikationer ved hjælp af smart contracts.

Smart contracts

Grundstenen, og en af de smarte funktioner som Ethereum introducerede, er smart contracts. Smart contracts er forud programmerede koder, der udfører bestemte transaktioner, når de krævede betingelser er opfyldt – og i og med at disse smart contracts befinder sig på en blockchain, kan man være sikre på at de eksekveres som programmeret uden censur, nede tid eller hacker angreb.

Programmører udvikler selv deres smart contracts, hvilket gør at kun fantasien sætter grænser for hvad de kan gøre. Et eksempel, på en simpel smart contract, vil være, at når Peter har lavet fem salg, skal han have udbetalt en bonus på 500 kr. Ved hjælp af blockchain-teknologien og smart contracts vil dette kunne fungere helt uden menneskelig indblanding.

Hvorfor Ethereum?

Tanken bag Ethereum blev udviklet i 2013 af Vitalik Buterin, og går i alt sin enkelthed ud på at, man bør kunne udvikle og få adgang til de applikationer, som man selv ønsker – hvilket kan opnås ved at hoste applikationerne på et decentraliseret system. Hvis man, i den nuværende form, vil have sin app ud til et stort publikum, skal man godkendes i Google Play og App Store. Med en app udviklet på Ethereum-netværket skal denne ikke godkendes af et kommercielt firma.

I sær Apple er kendt for at udøve censur, eller i det mindste for at have forholdsvis stramme retningslinjer. Tidligere har Apple bl.a. fjernet en Hippie-app fra deres platform og gjort det samme med en app der skulle gøre ens iPhone mere søvnvenlig.

Historien bag Ethereum

Ethereum tager sit udgangspunkt i Vitalik Buterin, der forsøgte at overbevise Bitcoin udviklere, om behovet for decentraliserede applikationer. Da dette ikke lykkedes udarbejde Buterin en white paper i 2013, der beskrev hans tanker om Ethereum. Tanken tog fart, og allerede i starten af 2014 begyndte udviklingen af Ethereum. Ved hjælp af midler fra et online crowdsale gik Ethereum online i juli 2015.

Den primære bekymring ang. Ethereum har været sikkerheden – da man bygger en helt ny, og endnu mere kompliceret, blockchain end Bitcoin, forventede mange at Ethereum ville være sårbar overfor hackerangreb. Forsvaret mod dette blev udgivelsen af mange test udgaver af Ethereum og dusør til dem der kunne finde sårbarheder i systemet.

På trods af disse indsatser viste det sig dog, i 2016, at der var sårbarheder i nogle smart contracts udviklet på Ethereum-systemet. Dette resulterede i at cirka 3,6 millioner Ether, til en værdi af $50 millioner, blev overført til en ukendt adresse. Løsningen blev at lave en hard fork (kopi af Ethereums blockchain), der flyttede midlerne tilbage og rettede smart contract fejlene. Den pågældende hard fork er det vi i dag kender som Ethereum, hvorimod blockchainen før hard forket nu er kendt som Ethereum Classic.

Ethereum i fremtiden

Som det nu engang er med fremtiden, så er den altid lidt svær at forudsige – det gør sig selvfølgelig også gældende i Ethereums tilfælde. Ethereum sidder meget godt på tronen, når vi snakker decentraliserede applikationer – primært fordi, at det var den der først kom med løsningen på problemstillingen. Deres udfordring nu er, ligesom for Bitcoin, at der er kommet alternative til, som løser samme problemstilling, og måske endda formår at lave en bedre løsning. Hvis man er interesseret i at læse om alternativer til Ethereum, så kan man kigge på spillere som EOS og NEO.

Anmeld denne artikel:
[Anmeldelser: 2 Gennemsnit: 5]